maglajinfo.com
vijesti bih 1449

Sredstva dobio i Maglaj

EU i UNDP podržavaju više od 100.000 korisnika u BiH putem LID projekta

31.05.2016. 18:28 0

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas memorandume o razumijevanju i sporazume o saradnji s načelnicima i gradonačelnicima 21 općine i grada u BiH, čime su ozvaničili opredijeljenost za podršku Projektu ''Lokalni integrisani razvoj'' (LID), koji će omogućiti sveobuhvatan i održiv društveno-ekonomski razvoj, poboljšanje dobre prakse upravljanja i razvoj lokalne infrastrukture i usluga u tim općinama i gradovima.

Projekt LID vrijedan je 6,6 miliona eura, a sredstva su dobili: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Mostar, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin je kazao da je LID dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji predstavlja nastavak napora EU da pomogne ekonomski oporavak zemlje, doprinese stvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda građana.

Aktivnosti projekta, dodao je, doprinijet će i ciljevima Reformske agende u BiH za poboljšanje poslovnog okruženja i ekonomske konkurentnosti.

UNDP će implementirati LID projekt od 2016. do 2018. godine, u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS i dva udruženja općina i gradova u FBiH i RS-u.

Projekt će podržati i 30 mikro, malih i srednjih preduzeća, te 300 seoskih domaćinstava i 100.000 korisnika, saopćeno je iz UNDP-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.