maglajinfo.com
vijesti bih 457

Federalno tužilaštvo: Hitno otkrivanje počinilaca izazivanja šumskih požara

17.04.2020. 11:54 0

Federalno tužilaštvo FBiH uputilo je svim kantonalnim tužilaštvima dopis za hitno poduzimanje neophodnih radnji i mjera u slučajevima otkrivanja počinilaca izazivanja šumskog požara, opšte opasnosti i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom FBiH, koji uzrokuju nesagledivu štetu za šumski ekosistem u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Federalno tužilaštvo FBiH poziva građane, posebno privatne vlasnike zemljišta uz šumu, da ne pale vatru u i neposrednoj blizini šume.

Ako uoče požar ili imaju saznanja o počiniocu, da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili drugom nadležnom organu, te tako doprinesu otkrivanju počinilaca nezakonitih radnji odnosno suzbijanju štetnih posljedica.

Federalno tužilaštvo podržava i druge mjere predložene Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim ministarstvima BiH i FBiH u Zahtjevu za hitno djelovanje, koje je uputilo Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, a dostavljeno je i tom tužilaštvu 13. aprila.

- Posebno onih koje se odnose na donošenje zakona o šumama FBiH, imajuću u vidu da je ovo tužilaštvo prije više godina Ministarstvu pravde FBiH također dostavilo inicijativu u tom pravcu - navodi se u saopćenju iz Federalnog tužilaštva FBiH zbog velikog broja šumskih požara na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, te efikasnijeg pristupa sveobuhvatnoj zaštiti šumskih resursa od požara.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.