Film 'BOSANKE': Prikazat ćemo priču majke koja je u sat vremena izgubila tri sina

5.05.2014. 11:08 0

Autorice dokumentarnog filma 'Bosanke' Esme Velagić i Sanele Kapetanović, koji govori o ulozi žena u odbrani BiH tokom agresije, kažu za bh. novinsku agenciju Patria da se na raznim spiskovima Armije BiH pojavljuje više od 5.000 žena.

No, uzmu li se u obzir majke koje su sinove ispraćale na ratišta, i supruge koje su ostajale bez muževa, broj žena koje su dale doprinos u odbrani zemlje, daleko je veći od ovog broja.
Nažalost, kažu autorice ovog historijski značajnog dokumentarca, uloga žena tokom agresije na BiH svih ovih godina bila je nepravedno zapostavljena.

 

Dokumentarni film 'Bosanke', čija će promocija biti održana sutra u 18 sati u Domu mladih u Sarajevu, upravo govori o ženama u BiH i njihovim ulogama u odbrani zemlje od '92. do '95. godine.

 

- U dokumentarcu koji traje 80 minuta prikazali smo priče žena koje su bile na prvim borbenim linijama. Tu je, recimo, priča Kadire Talić, koja sada živi u Ilijašu, a koja se priključila diverzantima, iako je imala samo 20 godina – kaže Velagić za NAP.

 

- Ali, tu je i priča majke koja je u samo sat vremena izgubila tri sina – kaže ona.

 

Velagić i Kapetanović su, kažu, ovaj dokumentarac snimile kako bi ulogu žena u odbrani zemlje otrgle od zaborava, što se posljednjih godina bezrazložno dešava.

 

- Zamislite ženu koja dođe sa ratišta, a onda kod kuće opet kuha, sprema i pere. Te žene su prava herojine – kaže Velagić.

 

Producent filma je Omer Edo Hadrović, dok se kao koproducent potpisuje ratni komandant ARBiH, doc. dr. Nedžad Ajnadžić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.