PREMIJERA

Film 'Bosanke': Tokom agresije 5.360 žena branilo BiH u redovima Armije

28.04.2014. 13:39 0

Film govori o velikoj i važnoj ulozi žena u odbrani BiH

Dokumentarni film "Bosanke" autorica Esme Velagić i Sanele Kapetanović, govori o velikoj i važnoj ulozi žena u odbrani Bosne i Hercegovine tokom srpske agresije od '92. do '95., a njegova premijera bit će održana 6. maja u Domu mladih Sarajevo sa početkom u 18 sati, javlja bh.novinska agencija Patria.

 

Više od 5.360 žena branilo je BiH u redovima Armije BiH tokom agresije, a njih 14 dobitnice su najvećih ratnih priznanja ''Zlatni ljiljan''. Vrijednost tih žena danas je uglavnom minimalizirana, a država im ne pruža nikakvu ili skoro nikavu pogodnosti.

 

Pripadnice Armije BiH su na linije kretale, uglavnom, vođene patriotizmom. Neke od njih su odmah na početku agresije ostale bez muževa što ih je dodatno motiviralo za odlazak na prve odbrambene linije. Autorice filma su Esma Velagić i Sanela Kapetanović. Producent je Omer Edo Hadrović, dok se kao koproducent potpisuje ratni komadant ARBiH doc. dr. Nedžad Ajnadžić, piše Patria.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.