FUCZ počela koristiti bespilotne letjelice: Brže uočavanje i reakcije na nepredviđene situacije

26.09.2015. 12:56 0

Nedavno je Federalna uprava civilne zaštite počela koristiti bespilotne letjelice, u okviru razvoja operativnih sposobnosti u provođenju svojih aktivnosti na terenu.

Tako je na poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ-a upotrijebljena bespilotna letjelica quadcopter model DJ Phantom 3 Advanced kao podrška provođenju operacije uništavanja. 

Bespilotna letjelica je upotrijebljena u skladu sa Standardnim operativnim procedurama za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, te je korištena za nadzor terena i nadgledanje eventualnog prisustva neovlaštenih osoba na području uništavanja radi njihovog pravovremenog udaljavanja iz opasne zone, nadzor neposredne okoline tokom samog uništavanja, te pregled terena nakon uništavanja u cilju uočavanja i reakcije na eventualnu pojavu požara.

Tokom same provedbe uništavanja pokazale su se očigledne prednosti upotrebe ove tehnologije, ne samo u ovoj, već u provedbi svih mjera zaštite i spašavanja.

Najočitije prednosti su u tome što je smanjen broj osoblja potrebnog za osiguranje prostora, znatno brže vrijeme uočavanja i reagovanja na nepredviđene situacije, te, najbitnije, manja izloženost osoblja koje provodi operacije, čime je znatno smanjen rizik od eventualnih neželjenih posljedica po njih.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.