Godina na izmaku: Protesti, poplave, izbori, i opet protesti

31.12.2014. 17:11 0

Ako bismo opisivali godinu na izmaku, mogli bismo to uraditi sa četiri riječi: protesti, poplave, izbori, protesti, piše bh. novinska agencija Patria.

Protesti građana 7. februara u nekoliko gradova u BiH završili su nasiljem i paljenjem zgrada kantonalnih vlada, kao i zgrade Predsjedništva BiH. Iz protesta su se izrodili plenumi građana, ali bez većeg odjeka.

 

Nakon što se oglušio na zahtjeve za pomoć i odbio da anagažuje specijalnu jedinicu u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, Goran Zubac direktor SIPA-e optužen je za nesavjesno obavljanje dužnosti i suđenje je u toku.

 

NEZAPAMĆENE POPLAVE

Polovinom maja BiH i region zahvatile su nezapamćene poplave u kojima su stotine ljudi ostale bez svojih domova i izgubili sve što se tokom života gradili. Izgubljeno je nekoliko života, a sanacija još uvijek traje. EU je kroz Program za oporavak osigurala sredstva kojima se rekonstruišu škole, mostovi, infrastruktura, stambeni objekti. Sigurno je da će se posljedice poplava još dugo osjećati, a zbog klizišta mnogi se nikada više neće vratiti u svoje domove.

 

OPĆI IZBORI

Obećanja političara u predizbornoj kampanji da će do zime svi imati krov nad glavom nisu ispunjena, a Opći izbori održani 12. oktobra nisu donijeli promjene. Izborni pobjednici su SDA i DF i HDZ koje su napravile koaliciju, ali formiranje vlasti ide usporenim tempom.

 

I NA KRAJU

Kraj godine obilježila je patnja radnika tuzlanske Aide, Dite, Livnice, Konjuha iz Živinica, preduzeća koja su uništena lošom privatizacijom. Iako su radnici krenuli na put prema EU u potrazi za boljim životom, vraćeni su sa granice s Hrvatskom. Vratili su se u Tuzlu, a agonija se nastavlja. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.