Godišnjica smrti Ljutih Krajišnika: Vildan, Hasib i Almir su umrli kada su bili najsretniji

16.10.2014. 09:46 0

Prošla je godina od smrti mojih dragih prijatelja. Umrli su u trenucima kada su bili najsretniji u životu. Bili su veliki vjernici i navijači BiH. Bili su radosni zbog duplog slavlja, obilježavanja Bajrama u Kaunasu i plasmana BiH na SP u Brazil, rekao je u razgovoru za Andolu Agency Adis Ćoralić, jedini preživjeli navijač BiH u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u poljskoj Lomži koja se dogodila prije tačno godinu dana.

Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović na bolji svijet otišli su prije tačno godinu dana. U stravičnoj saobraćajnoj nesreći u poljskom gradu Lomža, oko 150 kilometara od Varšave, poginula su trojica pripadnika "Ljutih Krajišnika", navijačke grupe fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Tragedija se dogodila na putu po povratku sa historijske utakmice u Kaunasu u kojoj je bh. državni tim pobijedio Litvaniju (1:0) i ostvario prvi plasman na Svjetsko prvenstvo.

 

"Prošla je godina od smrti mojih dragih prijatelja. Umrli su u trenucima kada su bili najsretniji u životu. Bili su veliki vjernici i navijači BiH. Bili su radosni zbog duplog slavlja, obilježavanja Bajrama u Kaunasu i plasmana BiH na SP u Brazil. Zaista, nikada ih nisam vidio sretnije nego li onda kada smo se zadnji put vidjeli", rekao je Adis Ćoralić, jedini preživjeli navijač BiH u "Renault Meganu" koji se sudario sa kamionom u blizini poljskog grada Lomža tog kobnog jutra 16. oktobra 2013. godine.

 

Hasib, Vildan, Almir i Adis iz Kaunasa su krenuli oko 23:30 sati 15. oktobra prošle godine nakon što se razišla gužva na stadionu. Putem ih je pratila gusta magla. Adis je zaspao i probudio se u bolnici, kada je saznao o tragediji koja je potresla cijelu BiH u kojoj se tog jutra golema tuga pomiješala sa radošću plasmana na SP, a u kojoj ga je prvog posjetila reporterska ekipa Anadolu Agency, koja se takođe vraćala sa utakmice u Kaunasu. 

 

"Sjećam se kada ste me posjetili u bolnici, sjećam se vas obojice iz Anadolu Agency. Bilo mi je teško, ali tada i neizmjerno drago jer sam vidio nekoga iz Bosne", prisjetio se teških životnih trenutaka Adis Ćoralić, dodavši: "Meni je godina prošla u fizičkom i psihičkom oporavku, koji će trajati još dugo. Svaki dan je isti, teško mi je kao prvog dana kada je nesreća dogodila u Poljskoj. Svaki dan mi je kao repriza tragedije". 

 

Posljednje trenutke u životu Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović proveli su planirajući odlazak na Mundijal u Brazil.

 

"Pričali smo i nakon utakmice kako sakupiti novac da idemo na SP u Brazil. Hasib se planirao i oženiti u Brazilu, ali eto, nažalost, svi planovi pali su nam u vodu", pričao je Ćoralić, koji je u stalnom kontaktu i posjećuje porodice stradalih prijatelja: "Redovno se čujemo sa njihovim porodicama. Bude mi teško kada ih vidim, ali nekako i lakše. Imam osjećaj da je njima lakše kada me vide, jer u meni na jedan način vide svoju djecu".

 

I nakon Kaunasa Adis redovno ide na utakmice reprezentacije BiH.

 

"Idem i ići ću stalno na utakmice BiH. To radim zbog sebe, jer neizmjerno volim ovu zemlju i njenu reprezentaciju. Na utakmice idem i zbog svojih rahmetli prijatelja Hasiba, Vildana i Almira", istakao je. 

 

Danas neće biti zvaničnog obilježavanja tragedije iz Lomže.

 

"Pošto naši brojni prijatelji navijači nisu u mogućnosti sutra doći u Krajinu jer je radni dan obilježavanje godišnjice pogibije Hasiba, Vildana i Almira održat ćemo u subotu. Dogodit će se to u Mahmićima, selu u kojem je živio Hasib gdje će na njegovom mezaru u subotu biti podignut nišan u obliku ljiljana", kaže Ćoralić za Anadolu Agency, naglasivši: "Na obilježavanje godišnjice tragedije u subotu u Mahmiće doći će momci iz navijačkih grupa 'Ljuti Krajišnici', 'Bh. Fanticos', 'Armija Zmajeva' iz Živinica, i drugi… Dolazak su najavili i pripadnici nekih navijačkih grupa iz susjedne Republike Hrvatske".  

 

Pomogli mu samo iz N/FS BiH

 

Adis Ćoralić tvrdi i kako su mu mnogi obećavali pomoć nakon nesreće u Poljskoj, ali da većina njih nije ispunila obećano.

 

"Pomogli su mi samo ljudi iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Samo predsjednik N/FS BiH Elmedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković nisu izigrali obećano. Silna obećanja političara u mom slučaju bila su uzaludna, kako se kaže, nula bodova", zaključio je Adis Ćoralić razgovor za Anadolu Agency.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.