Građani prijavili a zatim inspektori zapečatili 14 kladionica u našem kantonu

19.03.2014. 12:52 0

Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH je postupajući po prijavama građana izvršio kontrolu 49 poreznih obveznika na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljski objekti i uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem.  Predmetom inspekcijskog nadzora mobilnog tima bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH, te angažovanje neprijavljenih radnika, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.  Zbog rada bez odborenja nadležnog organa, odnosno Federalnog ministarstva finansija, zapečaćeno je 14 uplatnih mjesta kladionica, a na jednom uplatnom mjestu zapečaćena je oprema za priređivanje igara na sreću. 

 

 

U toku kontrola zatečeno je 11 neprijavljenih radnika, a u 12 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja. Izdato je 67 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 119 hiljada KM.  Osnov za izdavanje prekršajnih naloga je: rad bez odobrenja nadležnog organa, nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, angažovanje neprijavljenih radnika i druge nepravilnosti,piše u saopćenju. 

 

 

Kontrole su izvršene na osnovu uočenih nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika i velikog broja prijava o nepoštivanju poreznih i neporeznih zakona koje su građani, ali i drugi organi dostavili Poreznoj upravi Federacije BiH.  Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH će i u narednom periodu na području Federacije BiH nastaviti sa kontrolama poreznih obveznika, kaže se u saopćenju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.