Izvor srbijanskog Blica tvrdi: Naser Orić do kraja sedmice na slobodi

23.06.2015. 06:45 0

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić, koji je u pritvoru u Švicarskoj, naći će se na slobodi do kraja ove sedmice, saznaje srbijanski ''Blic''.

Orić je uhapšen 10. juna na aerodromu u Bernu po srpskoj potjernici, a švicarski istražni organi imaju rok da u narednih pet dana donesu odluku o zahtjevu za izručenje Beogradu.

Ovaj zahtjev će, prema riječima dobro obavještenog diplomatskog izvora „Blica“, biti odbijen jer je Orić za zločine u Podrinju 1992. oslobođen pred Haškim tribunalom.

- Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka, radi se o istim događajima, tako da će odluka Švicarske biti da pusti Orića – navodi izvor Blica.

Diplomatski izvor ovog lista dalje objašnjava da Orićevo hapšenje, zatim privođenje a potom i puštanje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja u Sloveniji, britanska rezolucija o Srebrenici u UN, ali i haške peripetije oko Vojislava Šešelja treba posmatrati kao dio šire slike.

- Sve to je disciplinovanje Balkana od EU i SAD – rekao je sagovornik Blica.

Zapad želi da se posveti narastajućim problemima sa Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari „jednom za svagda“. Zbog toga su političari u regionu prethodnih dana bili „testirani“, odnosno pomno se pratilo da li u kriznim situacijama šalju poruke pomirenja ili opet potpaljuju „stare vatre“, prenosi NAP.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.