Kamion iz Zenice sa 5.000 paketića za sirijsku djecu zaustavljen na granici

26.09.2015. 13:27 0

Konvoj humanitarne pomoći koji je uz policijsku pratnju krenuo iz Zenice prema Hrvatskoj sa 5.000 bajramskih paketić, a koji su trebali obradovati sirijsku djecu u izbjeglištvu, zaustavljen je na granici,

Bilal Isaković kaža da kamion sa paketićima jutros od 03:00 sati stoji na prelazu Šamac u  Hrvatskoj još nije prošao carinsku kontrolu. Navodno su problem grickalice, čips, smoki koje ne mogu ući u Hrvatsku.

- Što se tiče volontera, ekipe crvenog križa, klovnovi te predstavnika medija, svima nama je zabranjen ulaz u kamp uz obrazloženje da je za to potrebna specijalna iskaznica koju nam ne mogu izdati. Hladno je i mi smo prinuđeni da se vozimo od kampa do kampa te pokušamo iznaći najbolje rješenje – kaže Isaković.

Dalje navodi da Crveni križ i policija ne dozvoljavaju nikakve kontakte sa izbjeglicama i ono što oni nude kao rješenje je da kamion istovarimo u njihovom magacinu, a oni bi ga dalje distribuirali.

- Trenutno nismo pristali na tu soluciju i nadamo se nekom povoljnjijem rješenju. Za HRT smo dali izjavu te pozvali hrvatske vlasti da nam pomognu te olakšaju da se ovaj problem čim prije riješi – navodi Isaković.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.