Zakon o prekršajima

Kazne niže 50 posto ukoliko se plate osam dana po izdavanju naloga

24.08.2014. 01:51 0

Provedba novog Zakona o prekršajima u FBiH, koji je na snazi od 14.8.2014. godine, iziskuje koordinirano djelovanje većeg broja organa nadležnih za postupanje u prekršajnom postupku, prenosi bh. novinska agencija Patria

Na jučerašnjem sastanku federalnog ministra pravde Zorana Mikulića s predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA) dogovoreno je da treba stvoriti normativno-pravne, organizacijske, informatičko-tehničke i druge pretpostavke koje omogućuju provedbu ovog izuzetno važnog federalnog propisa koji je dio nedavno usvojenog seta anti-koruptivnih zakona Vlade Federacije BiH.

 

Među bitnim novinama Zakona o prekršajima u FBiH je odredba koja propisuje mogućnost oslobađanja plaćanja 50 posto iznosa novčane kazne ukoliko je kažnjena osoba plati u zakonom propisanom roku, odnosno osam dana po prekršajnom nalogu. To je bitno i zbog činjenice što evidentiranje neplaćene kazne povlači za sobom i nemogućnost izdavanja pojedinih dokumenata, kao što su vozačka dozvola i prijenos vlasništva nad motornim vozilom.

 

Ovakva odredba iziskuje izradu i puštanje u upotrebu nove programske aplikacije koja će omogućiti evidentiranje prekršajnih naloga, te predvidjeti opcije koje se odnose na brisanje novčanih kazni iz registra u slučajevima plaćanja polovine kazne. Nadležni organi evidentirat će prekršaje i njihove počinitelje, ali će prekšajni nalozi u skladu sa zakonom biti izdavani i unošeni u sistem kada IDDEA završi svoj dio posla.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.