Klas pozvao proizvođače malina i jagodičastog voća da se prijave za otkup

21.04.2014. 17:17 0

Bh. prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo pozvala je zainteresirane proizvođače maline i ostalog jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini da se prijave u Klas kao kooperanti koji će biti evidentirani u bazi podataka za otkup

Iz te kompanije navode da će ove godine otkupiti oko 1.000 tona pretežno malina, ali i ostalog jagodičastog voća od domaćih proizvođača.

 

Ističu da su prvi u Bosni i Hercegovini koji pokreću otkup, kako bi dali svoj doprinos razvoju ovog sektora domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

 

Direktor Klasa Rusmir Hrvić izjavio je da je sve veći interes domaćih poljoprivrednika za tu vrstu proizvodnje, kao i da su u zadnje dvije godine prinosi udvostručeni.

 

"Sadašnja proizvodnja malina u BiH je oko 4.000 tona godišnje. Proširenjem uzgoja malina na 35.000 do 40.000 tona godišnje, BiH bi dostigla jedan posto ukupne svjetske proizvodnje, čime bi bili stvoreni uvjeti za otvaranje velikog broja sigurnih radnih mjesta u našoj zemlji", rekao je Hrvić.

 

Klas je pozvao i ostale bh. proizvođače hrane da u skladu s vlastitim potrebama najave otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, kako bi i na taj način utjecali na smanjenje ovisnosti od uvoza u tom sektoru privrede.

 

U BiH postoje povoljni zemljišni i klimatski uvjeti, kao i vodni resursi za uspješan uzgoj jagodičastog, koštičavog i jabučastog voća, dok u razvijenim zemljama postoji stalna tražnja jagodičastog voća a posebno malina, kao najdeficitarnijeg voća na svjetskom tržištu, saopćeno je iz Klasa.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.