maglajinfo.com
vijesti bih 1106

Lejletu-l-kadr: Muslimani večeras obilježavaju noć bolju od hiljadu mjeseci

13.07.2015. 07:56 0

Muslimani širom svijeta večera će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr. U ovoj odabranoj noći počelo je objavljivanje Kur'ana Muhammedu a.s.

Za noć Lejletul-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjih deset dana mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju to je upravo 27. noć ramazana.

Lejletul-kadr muslimani u BiH, na Balkanu i širom svijeta obilježavaju obavljanjem nafila-namaza, upućivanjem dova Allahu, dž.š., te učenjem Kur'ana, ilahija i kasida. 

Ova noć obilježit će se i u većini džemata u kojima se klanja teravih-namaz na području Medžlisa Maglaj.

Centralna mevludska svečanost biti će održana sa početkom u 22,00 sati, prije teravih-namaza u Kalavun Gazi Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji. Prigodan mevludski program će izvesti imami Medžlisa Maglaj, hor ''Revda'' i učač Kur'ana iz Turske hafiz Hamdi Cansever.

Također u Kuršumlija džamija nakon klanjanja teravih-namaza program će biti nastavljen, a biti će klanjan i tradicionalni salatu tespih kojeg će predvoditi h. hfz. Hidajet ef. Talić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.