radiosarajevo.ba

Maratonci iz Bihaća na konaku kod nane Fate: Ona je naša heroina

Maratonci iz Bihaća na konaku kod nane Fate: Ona je naša heroina

10.07.2015. 17:29 0

Učesnici supermaratona iz Bihaća osmog jula su krenuli za Potočare gdje će prisustvovati ukopu 136 žrtava genocida u Srebrenici. U supermaratonu učestvuje 27 trkača (među kojima i tri trkačice, te jedan 16-godišnjak) koji su već pretrčali oko 300 kilometara štafetno.

VIDEO

Zanimljivo je da je "redovna stanica" ovih maratonaca kuća nane FateOrlović, koju posjećuju svake godine jer se tu osjećaju baš kao u svojoj kući, piše radiosarajevo.ba.

"Stigli smo kod nane Fate sinoć oko jedan sat. Uvijek prvo idemo kod nane Fate, koja je naša heroina i uvijek nas toplo dočeka. Divno se družimo svaki put", kazao nam je organizator supermaratona Jasmin Halilagić.

Istaknuo je da učesnicima nije bilo bitno ni gdje će spavati ni šta će jesti, jer žele bar djelomično iskusiti patnju hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Svake godine se prijavljuju novi učesnici, za koje Halilagić vjeruje da će ih jednog dana zamijeniti. A fizički napor ne osjećaju.

"Sav napor i poteškoće su potisnute, jer su emocije previše jake da bi bilo boli u fizičkom smislu. Niko se ne žali. Svi žele doći i podijeliti tugu koju proživljavaju narodi Srebrenice", dodao je naš sagovornik.

Ove godine, među maratoncima iz Bihaća našli su se i imenjaci, najstariji i najmlađi učesnici marša mira. Ekrem Pobrić (56) i Ekrem Muračević (16) svojim učešćem na maratonu žele odati počast nevinim srebreničkim žrtvama.

"Trčanjem želimo poslati poruku da ono što se desilo u Srebrenici, nikada ne smijemo zaboraviti", poručio je najstariji maratonac ove grupe, te dodao kako ne osjeća napor jer ga srce nosi u ovom pohodu.

Mladi Ekrem ovog jula učestvuje prvi put na maratonu i sretan je što se uključio u ovu grupu. Kaže da se stravični zločin ne smije zaboraviti, a želja mu je bila da i sam bude među onima koji će se pokloniti nevinim žrtvama srebreničkog genocida. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.