Marš mira krenuo iz Nezuka: Blizu 10.000 ljudi pješači do Potočara

8.07.2015. 13:42 0

Više hiljada učesnika Marša mira, krenulo je iz Nezuka prema Potočarima, piše novinska agencija Patria.

Kolona autobusa, vozila i kombija idu iz pravca Sarajeva i Tuzle. Ovogodišnji Marš mira trebao bi biti najveći od svih do sada održanih, a gotovo svaki grad iz BiH ima svog predstavnika.

Da bi učestvovali na ovom događaju, doputovali su i mnogi Srebreničani iz SAD-a i zemalja EU. Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Pododbora za organizaciju Marša mira, do sada nije zabilježen nijedan ekces ili negativno ponašanje učesnika.

On je pojasnio da sve protiče bez problema, i rekao da je iz Nezuka „krenulo oko 10 hiljada učesnika koji će preći put duži od 100 kilometara od Nezuka do Potočara“.

U okviru puta učesnici Marša mira će se zaustaviti na spomen obilježju Ejubu Goliću, srebreničkom komadantu i borcu gdje će učenjem fatihe odati počast.

Fejzić je pozvao sve koji ove godine učestvuju u Maršu mira 2015 da daju svoj „doprinos i podršku s ciljem da se nikada ne zaboravi genocid  i da se pridržavaju kodeksa ponašanja kako bi sve proteklo u najboljem redu i bez problema“.

Organizatori i dalje apeluju na sve učesnike da se pridržavaju kodeksa ponašanja na putu prema Potočarima.

Sve učesnike prati nekoliko ekipa Crvenog križa BiH, vatrogasne i ekipe hitne pomoći.

Kako je bilo i najavljeno reprezentativac BiH i napadač Stuttgarta Vedad Ibišević finansirao je organizovanje sinoćnjeg iftara za učesnike Marša mira.  

Inače, jutros u osam sati uz učešće 250 biciklista i 30 maratonaca počeo je 11. maraton Bihać - Srebrenica. 

Biciklisti prvog dana idu prema Jajcu, a vožnju će im otežati visoke temperature koje su najavljene za danas. Već sutra, 9. jula ujutro, kolona od oko 300 biciklista nastavlja put prema Srebrenici. Prvi put zaustavit će se u Sarajevu na groblju Lav, gdje će biti odana počast poginulima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.