maglajinfo.com
vijesti bih 567

Mediji i ekolozi: Bh. rijeke zaštititi alternativnim izvorima energije

8.11.2017. 14:54 0

Bosna i Hercegovina mora razmišljati o alternativnim izvorima energije kako bi zaštitila svoje rijeke i životnu sredine, prije svega o solarnoj energiji i izgradnji vjetroparkova, poruka je učesnika turneje po rijekama Bosne i Hercegovine koju su od 1. do 7. novembra organizirali Koalicija za zaštitu rijeka BiH, Centar za životnu sredinu i parnterska organizacija iz Češke Republike Arnika.

Uvažavajući značaj i ulogu medija u podizanju svijesti javnosti, a u kontekstu planova izgradnje velikog broja hidroelektrana u BiH navedene organizacije su organizirale posjetu predstavnika medija rijekama: Vrbas, Pliva, Janj, Sana, Neretva, Kruščica te rijekama na području Teslića - Studena, Žiraja i Crkvina.

Potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bijelić danas je na prezentaciji impresija sa turneje naglasio da BiH u cilju očuvanja svojih rijeka, te zaštite njihovog, vodnog, biljnog i ribljeg blaga, mora odblokirati poticaje za solarnu i druge alternativne izvore energije, a uvesti blokadu poticaja za izgradnjih hidrocentrala.

Bijelić upozorova  također da ekspanzija  izgradnje hidroelektrana u BiH predstavlja tehnologiju iz prošlog vijeka od koje već odustaju mnoge evropske zemlje poput Njemačke, Austrije itd., koje uklanjanju brane sa svojih rijeka i vraćaju njihove tokove u prvobitno stanje.      

Po njegovim riječima od sadašnjeg trenda izgradnje hidroelektrana u BiH jedinu korist imaju investitori budući da im se investicija po osnovu dobijene koncesije isplati već za 5-7 godina i nakon toga ostvaruju čist profit, dok je daljnji efekat negativan i za građane i za državu.

Navedeno je također da su prilikom posjeta pojedinim lokaliteta zatekli ogromnu devastaciju prirodnih korita, staništa pojedinih vrsta riba i uništavanje tokova njihove prirodne migracije.

Na pojedinim područjima čak je i putem postavljenih senzora otkrivena nenajavljena posjeta učesnika turneje, te su sadašnji korisnici - koncesionari tih lokaliteta puštanjem vode, pokušali prikazati stanje prirodnijim, odnosno drugačijim od onoga kako se trenutno upravlja tim lokalitetima.

Projekt koordinatorica iz agencije Arnika Zuzana Vachůnová je istaknula da su impresionirani ljepotama bh. rijeka, kakvih nema u Češkoj, te dodala je većina rijeka u njihovoj zemlji „teško modifikovana u smislu zagađenja  i kanalisana“. 

Također je dodala da ne razumiju zašto većina od lokaliteta i izvorišta rijeka koje su posjetili nije stavljena pod neki od oblika zaštite.

Prema navodima organizatora medijske turneje po bh. rijekama oko 300 hidroelektrana je planirano graditi na rijekama u BiH, te uz upitnost ekonomske koristi tih projekata one svakako prijete nacionalnom naslijeđu.

- Stotine divljih rijeka u BiH imaju svoje veliku ekološku vrijednost i važnost za vodosnabdijevanje, održivu poljoprivredu i turizam, poručili su implementatori projekta, koji je realiziran u podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.