Savršeni na malo drugačiji način

Međunarodni je dan Downovog sindroma

21.03.2014. 09:50 0

Danas se obilježava Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću jednog kromosoma viška. Tim povodom, Udruga down sindrom Mostar danas od 12.00 do 20.00 sati u Tržnom centru Mepas Mall organizirat će prigodno druženje i predstaviti prodajni štand radova svojih članova.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se koristi sa sinonimom Down sindrom.

 

U povodu Svjetskog dana Down sindroma, Udruženje Down sindrom Mostar danas od 12 do 20 sati u Tržnom centru Mepas Mall organizira prigodno druženje i predstavlja prodajni štand radova svojih članova.

 

Ovaj jednodnevni program ujedno je i treća godišnjica postojanja tog udruženja u Mostaru, koja je osnovano u februaru 2011. godine, s ciljem inkluzije osoba s Down sindromom u sve sfere društva.

 

I Udruženje "Život sa Down sindromom" iz Sarajeva, po osmi put, obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom programom bogatog sadržaja.

 

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune.

 

Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

 

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

 

Ime "Down" potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep).

 

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.

 

U gradu Mostaru se od 650 djece rodi 1 s Down sindromom, u Hercegovini prosječno četvero djece godišnje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.