Sehur

Iftar

Vaktija 1441/2020.

Vremenska prognoza

Meteorolog Nedim Sladić: Predstojeću sedmicu imat ćemo sunčano vrijeme

5.04.2020. 16:16 0

Naglasio je da će sunčano vrijeme potrajati sve do 13. aprila.

Suh vremenski period je pred Bosnom i Hercegovinom u trajanju od najmanje desetak dana, a danas olujni udari bure u Hercegovini, kazao je meteorolog Nedim Sladić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

- U prizemlju je vidljivo jačanje anticiklonalnog polja sjevernije od naših područja, a njen ogranak se pruža i preko naših područja. Razlika u pritisku, sniženijeg na jugu usljed utjecaja ciklonalne aktivnosti u Egeju, te povišenijeg na sjeveru usljed daljnjeg jačanja polja anticiklone uzrokuje vjetrovito vrijeme u većem dijelu naše zemlje, a u cirkulaciji ovih sistema, naše područje potpada pod istočno i sjeveroistočno strujanje. Naročito to vrijedi za Hercegovinu, jugozapadnu i zapadnu Bosnu gdje će puhati umjerena do jaka bura, povremeno i s olujnim udarima brzine do 75 kilometara na sat. U ostatku zemlje umjeren do umjereno pojačan vjetar, istočnog i sjeveroistočnog smjera - kazao je Sladić.

Istakao je da je danas na snazi narandžasti meteoalarm koji je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine i Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske proglasio za šire područje zapadne i jugozapadne Bosne i Hercegovine, ali i dijelove Krajine i jugoistoka Bosne, uključujući regije Bihać, Mostar, Trebinje, Livno i Foča.

- A vremenske prilike su od ponedjeljka povoljne u cijeloj zemlji. Vjetar će posvuda oslabjeti do kraja dana. Prema svim dostupnim izračunima prognoznih modela, cijelu iduću sedmicu prevladavat će sunčano vrijeme. Od sredine sedmice, a naročito pred kraj radne sedmice, temperature zraka se kretati većinom od 17 do 24 stepena Celzijusovih u većem dijelu zemlje, lokalno moguće i do 26 na sjeveru i jugu zemlje - kazao je mladi meteorolog.

Naglasio je da će sunčano vrijeme potrajati sve do 13. aprila 2020. godine.

- Jutra postepeno sve toplija, tako da se mraz više ne očekuje u nižim područjima. Za sada nisu vidljiva nova izraženija zahlađenja. Prva polovina aprila je prilično suha na prognoznom materijalu - zaključio je Sladić na kraju u prognozi za naredne dane.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.