Ministrica u vladi ZDK Balorda osuđena na šest mjeseci

5.05.2014. 15:00 0

Ministrica zdravstva u Vladi Zeničko - dobojskog kantona Senka Balorda (SDP) osuđena je danas nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici na šest mjeseci zatvora - godinu dana uvjetno, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u imenovanju Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Uvjetna osuda znači da, ako bude potvrđena od Kantonalnog suda, da ministrica ne smije u periodu od godinu dana od pravosnažnosti počiniti drugo djelo, jer će onda po automatizmu biti upućena na izdržavanje zatvorske kazne od šest mjeseci.

 

Nakon izricanja presude, Balorda je presudu nazvala "političkom montažom", te najavila žalbu drugostepenom, Kantonalnom sudu, dok je portparol Tužilaštva Sanjin Kulenović u izjavi za medije "izrazio zadovoljstvo Tužilaštva osuđujućom prvostepenom presudom"

 

Ministrica Balorda je sa svojim kolegama u većinskoj SDP Vladi ZDK od februara mjeseca "u ostavci", koja je usljedila nakon protesta nezadovoljnih građana 7. februara. Sporno imenovanje se dogodilo 2012., kada je ona, mimo provedene procedure i konkursa, u UO Zavoda imenovala stranačkog kolegu i direktora zeničkog zatvora Hidajeta Jabandžića (SDP), iako se on nije uopće prijavio na pomenuti, nego na konkurs za imenovanje u UO druge zdravstvene ustanove.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.