Mještani Kopica još u šoku nakon što je mina PROM 1 odnijela život Eldina Halilovića (30)

17.01.2014. 21:48 0

U povratničkom naselju Kopice od prošlog utorka vlada tišina i muk. Mještani su duboko potreseni zbog pogibije mladog Eldina Halilovića (30) koji je smrtno stradao u eksploziji mine PROM 1 na širem području Hatkinih njiva, tačnije na lokalitetu Jasici. Njegov rođak Ešef Halilović (33) teško je povrijeđen i nalazi se u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Porodica poginulog Eldina, supruga Mirela i djeca Eldar i Ajla, ne mogu se pomiriti sa tragičnom istinom. Brat blizanac Elmir nije krio suze. „I ja sam trebao ići s njima, ali spriječili su me gosti. Hiljadu puta smo prošli kroz tu šumu, koja je u neposrednoj blizini naših njiva“, izjavio je Elmir za List 'Naša Riječ'.

 

Za područje na kojem se dogodila minska nesreća, a to je nekadašnja linija razdvajanja između Maglaja i Teslića, odavno se zna da je puno zaostalih mina. Mirzad Halilović, brat povrijeđenog Ešefa, ponovo je bio na mjestu tragedije. Još uvijek vidno potresen, čekao je dolazak pripadnika Odjela krim policije PS Teslić, CJB Doboj, koji su obavljali uviđaj. „Bio sam zajedno s njima, planirali smo posjeći jedno drvo. Bio sam udaljen nekih 20-tak metara kada se čula detonacija, a onda mrak, jauci... Brat mi je vikao da mu nije ništa i da pomognem Eldinu. Nažalost, za njega više nije bilo pomoći. Nebrojeno puta prošli smo ovim područjem jer tu u blizini su i naše su njive“, priča Mirzad.

 

Izet Jašić među prvima je bio na licu mjesta. „Čuo sam eksploziju, dotrčao sam odmah. Vidio sam dvojicu momaka koji nisu bili povrijeđeni i ranjenog Ešefa, ali Eldinu više nije bilo spasa. Ovim područjem mnogi se kreću, a opasnost od mina prijeti svakom od nas“, kaže Izet.

 

U neposrednoj blizini minske nesreće jasno je vidljiva crvena tablica upozorenja, a nadležni tvrde da je nekadašnja linija razdvajanja jasno obilježena tablicama.

 

„Tvrdim da je nekadašnja linija razdvajanja 99% obilježena tablicama, a minsko polje se ne obilježava u minskom polju, kao što je to ovdje slučaj, nego na dovoljnoj udaljenosti zbog bezbjednosti. Ali tablice se kradu i skidaju. Međutim, svaka tablica je slikana sa odgovarajućim koordinatama i nalazi se u arhivi BH MAC-a i uvijek se može dokazati da je ona tu bila. Nikome se ne može zabraniti da iz raznih razloga ulazi u opasna područja, u veliku dubinu iza tablica“, tvrdi Nijaz Delić, viši referent zaštite i spašavanja Službe CZ Maglaj.

 

Prema riječima Ljerke Stanimirović, portparola CJB Doboj, četiri mještanina Kopica ušla su na područje zvano Jasici zbog sječe šume.

 

„Selo Kopice jednim dijelom nalazi se na području Teslića, a drugim dijelom na području Maglaja. Sa strane na koju se dolazi na lokaciju Jasici iz pravca Teslića stoji tablica koja upozorava da je to ulazak u minsko polje,  za što postoje i podaci u BH MAC-u“, naglasila je Stanimirović.

 

Od okončanja rata pa do danas u minskim nesrećama  na maglajskom području stradalo je 49 osoba, od kojih 27 smrtno.

 

Zdravstveno stanje Ešefa Halilovića (33) koji je povrijeđen u nesreći koja se desila u minskom polju na nekadašnjoj ratnoj liniji razdvajanja kod Teslića stabilno je i on je trenutno smješten na Odjelu traumatologije Kantonalne bolnice Zenica.

 

Prema službenoj informaciji KBZ-a on je zadobio povrede eksplozivnim sredstvom, a poslije dijagnostičke i terapijske obrade na Odjelu urgentne medicine smješten je, zbog tretmana, na Odjel traumatologije, i njegovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće.

 

S obzirom na to da se radi se o lakšim povredama donjih ekstremiteta Halilović nije životno ugrožen.

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.