Anadolija
vijesti bih 2145

Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda

2.01.2015. 16:25 0

Muslimani širom Balkana učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i vjerovjesničke misije.

Vjerovjesnik Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, bit će obilježen diljem islamskog svijeta.

 

Centralna mevludska manifestacija u BiH bit će održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, što je ujedno i centralni događaj manifestacije "Selam, ya Resulallah“, kojom muslimani u BiH obilježavaju mjesec rođenja poslanika Muhameda.

 

Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i vjerovjesnik i uzor kako treba živjeti. Vjerovjesnik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

 

Manifestacijom "Selam, ya Resulallah", koju već osmu godinu zaredom organizuje Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu, obilježava se mjesec rođenja vjerovjesnika Muhammeda.

 

U Maglaju mevludska svečanost povodom rođenja poslanika Muhammeda, a. s., biti će održana u Novoj gradskoj ''Vali Recep Yazicioglu" džamiji u nedjelju od 12:00 sati, a mevludski program izvest će imami Medžlisa Maglaj, hor "Revda" te gosti, učači Kur'ana iz Turske. 

 

Mevludskoj svečanosti povodom 12. Rebiu-l-evvela, rođendana Muhammeda s.a.w.s. i završetka radova na sanaciji štete i obnovi poplavljene Nove gradske ''Vali Recep Yazicioglu'' džamije u Maglaju, nazočit će i svojim prisustvom istu uveličati i reisu-l-ulema IZ-e u BiH, Nj.E. mr. Husein ef. Kavazović.

 

Rebi-ul-evvel je treći mjesec u hidžretskom kalendaru. Za većinu muslimana posebno je zanimljiv 12. dan u tom mjesecu, jer asocira na rođenje posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a. s. Međutim, 12. rebi-ul-evvela, uz to što je na taj dan rođen Muhammed, a. s., je došao u Medinu tako okončavši hidžru, preseljenje iz Mekke, a i njegova smrt desila se upravo tog dana. To je datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest. Vjerovjesnikovo, a.s., rođenje, zatim njegova preseljenje (hidžra) iz Mekke u Medinu i njegovo preseljenje na budući svijet (ahiret) obilježili su nova poglavlja u svjetskoj, a posebno u povijesti islama.

 

Muhammed, a.s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Halomine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.