Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-regaib – noć želja!

23.04.2015. 18:49 0

Muslimani u svijetu večeras obilježavaju Lejletul-regaib – noć želja.

Obilježava se u uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Prema predanju, u ovoj noći desilo se začeće posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

 

Obilježavanje Lejletu-regaiba specifično je iz dva razloga: prvog zbog samog povoda, odnosno začeća poslanika Muhammeda, a.s. a drugo zbog posebnog namaza – salatur-regaib koji se klanja tu noć između akšama i jacije.

 

Dr. sc. hfz. Elvir Duranović objasnio je u detaljnoj analizi da je možda najbolje Lejletur-regaib obilježavati na isti način na koji se obilježava Dan Bedra, akcentirajući njenu historijsku, a ne akaidsko-ibadetsku važnost.

 

Širom Bosne i Hercegovine organizuju se prigodni programi povodom ove velike bitke i pobjede prvih muslimana predvođenih Muhammedom, a.s., na Bedru, ali se nigdje Dan Bedra ne smatra posebnim niti blagoslovljenim danom u odnosu na druge dane u godini.

 

Slično bi, smatra Duranović, trebalo postupiti i kada je u pitanju obilježavanje Lejletur-regaiba – Noći želja. Začeće i rođenje Muhammeda, a.s., nije bilo čudesno, ali je njegov život bio čudesan. Njegov dolazak na ovaj svijet najljepši je dar čovječanstvu i milost svim svjetovima. Ako, dakle, život Muhammeda, a.s., ostane u fokusu Lejletur-regaiba, bez potenciranja nepouzdanih predanja,  tada će i obilježavanje ove noći zasigurno ostati sastavni dio islamske tradicije Bošnjaka. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.