Jedna od četiri odabrane noći

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletu-l-Berat

21.05.2016. 20:38 0

Muslimani širom svijeta večeras će obilježiti Lejletu-l-Berat, jednu od četiri odabrane noći.

Lejletu-l-Berat petnaesta je noć mjeseca šabana i noć posebnog Božijeg blagoslova, koja ujedno nagovještava i dolazak odabranog mjeseca ramazana. Prema islamskom vjerovanju, u ovoj noći određuju se sudbine ljudi za narednu godinu, a u noći Lejlet-l-Kadr, 27. noći ramazana, melecima bude naređeno da ih izvrše.

Ova noć se u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, spominje kao noć u kojoj Bog određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći bivaju oprošteni ranije počinjeni grijesi, javlja Anadolu Agency.

Lejletu-l-Berat ima više imena, i zove se još i noć polovine šabana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke.

Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca šabana. Razlog za ovakvo imenovanje ove noći je što u njoj vjernici traže blagoslov i oprost grijeha.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.