FENA
vijesti bih 645

Na Kovačima obilježena 13. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

19.10.2016. 16:08 0

Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena trinaesta godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položile delegacije predstavničkih domova FBiH i BiH, ambasada Turske, Irana i Palestine, boračkih udruženja te brojne organizacione jedinice Stranke demokratske akcije BiH.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac istakao je da je Izetbegović posvetio svoj život idealu slobode te da mu je burno vrijeme namijenilo pretešku ulogu.

- Bio je prisiljen da pristaje na kompromise te da bira između lošeg i manje lošeg - kazao je.

Također je dodao da je Izetbegović u interesu građana tragao za kompromisima u koje je unosio moralne principe.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović istaknuo je da je Izetbegović svojom politikom ukazivao na činjenicu da se svi moraju boriti za ravnopravnost svih građana BiH te da je u takvoj politici i djelovao.

- Uvijek je propagirao da se moraju štititi nejaki, kao i vjerski objekti drugih religija, a isticao je i građanski koncept BiH - prisjetio se Osmanović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naglasio je da mudrost i vizija Izetbegovića sve više dolaze do izražaja te da je sve više mladih koji slijede njegove ideje.  

U Vijećnici će večeras povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti biti upriličena akademija.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Jedan je od utemeljitelja Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Iste godine na demokratskim izborima u SRBiH izabran je za člana Predsjedništva, a kasnije je obnašao funkciju predsjednika Predsjedništva RBiH. Na tom mjestu je bio i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Iz političkog života se povukao 2000. godine. Preminuo je 19. oktobra 2003. u Sarajevu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.