19.maja na pomolu novi štrajk u obrazovanju ZDK

30.04.2014. 11:31 0

Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, nezadvoljni, kako kažu, odnosom Vlade ZDK i ignorisanjem ranije saopštenih zaahtjeva, odlučili su 19.maja u 7 sati stupiti u generalni štrajk.

Ujedno su odbili ponuđeni Protokol o međusobnom razumjevanju u uslovima otežanog obezbjeđenja sredstava za redovnu isplatu plaća budžetskim korisnicima, koji je juče ponudila vlada Muniba Husejnagića u ostavci.

 

Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH kaže da je odluku o stupanju u generalni štrajk, od ukupno 5 500, pismeno podržalo blizu 5 000 zaposlenih u institucijama obrazovanja. Formiran je štrajkački odbor, a Vladi ZDK u ostavci će sutra ponuditi zahtjev za sporazum o određivanju poslova koji se neće prekidati za vrijeme štrajka.

 

U sindikatim očekuju i opstrukcije, zbog čega je pripremljena druga varijanta koja između ostalog predviđa mogućnost da se ne izvrši verificiranje školske nastavne godine. Među zahtjevima su usklađivanje plata sa životnim troškovima, isplata prevoza u visini mjesečne karte, stavljanje van snage izmjene uredbe o prevozu, isplata regresa do 30.juna, te veće ulaganje u školsku infrastrukturu.

 

Ponuđeni Protokol Vlade ZDK, kažu, nema niti jedan elemenat na koji bi se moglo pristati, a prije svega kada se govori o vraćanju termina isplate plata u zakonskom roku. U međuvremenu održan je štrajk upozorenja, kao mjera pritiska na vladu da izvrši svoje zakonske obaveze.To se nije desilo, kaže Mirnes Isaković, dodavši kako je organizovanje generalnog štrajka bilo neminovno. Vladu u ostavci optužuju da direktno krši elementarne ustavne nadležnosti, te da svoj nerad i nesposobnost pravdaju nedostatkom novca, iako je stepen punjenja budžeta veči za 6 procenata.

 

Njihovom zaslugom, kažu, budžetski korisnici u ZDK jedini u Federaciji BiH tako neće primiti martovsku platu do 1.maja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.