maglajinfo.com
vijesti bih 475

Stanje na putevima

Na putevima snijeg i poledica, vozite maksimalno oprezno

23.01.2019. 07:53 0

Zbog popriječenih teretnih vozila obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 u mjestu Donja Jablanica. Ekipe službi za održavanje puteva su na terenu, ali položaj popriječenih vozila i intenzivne padavine znatno otežavaju njihov rad, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

BiHAMK je zamolio vozače koji su planirali putovanje preko ove lokacije, da odlože putovanje do stabilizacije vremena.

Nove padavine usporavaju saobraćanje na većini puteva u zemlji. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac, Jablanica-Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Foča, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na putevima Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara sniježne nanose. Vozači trebaju voziti maksimalno oprezno i na put ne kretati bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, česti su izlasci divljih konja na kolovoz zbog čega je potrebno voziti maksimalno oprezno.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.