maglajinfo.com
vijesti bih 1298

Stanje drumskog saobraćaja u BiH nezadovoljavajuće

Na putevima u ZDK tokom 2016. godine smrtno stradalo 38 osoba

23.03.2017. 15:20 0

U protekloj 2016. godini na putevima u Bosni i Hercegovini dogodilo se ukupno 39.543 saobraćajnih nezgoda od kojih je 7.716 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 31.827 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, navodi se u informaciji BIHAMK-a.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 321 lice, dok je 11.188 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Od 321 lica koliko je izgubilo život u BiH, na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu smrtno je stradalo 38 osoba.  

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda (oko 32,7%), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, zatim saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije te nepovoljne uslove na putu.

Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Kompletnu informaciju o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2016. godini možete pogledati klikom OVDJE.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.