novovrijeme.ba
vijesti bih 1639

Nana Fata za života postala legenda

3.01.2014. 02:02 0

Za života postala bošnjačka herojina.

Osnovni sud u Srebrenici u utorak, 4. juna prošle godine odbio je tužbeni zahtjev nane Fate Orlović iz Konjević-Polja protiv Zvorničko-tuzlanske eparhije kojim se traži da se nezakonito izgrađena crkva ukloni iz avlije Orlovića.

 

Nekad se čini da je Fata Orlović najsličnija Alekseju Stahanovu, odnosno jugoslavenskoj verziji Stahanova u liku Alije Sirotanovića. Nikada vlasti u Moskvi i Beogradu nisu bile istinski zainteresirane za tipove poput Stahanova i Sirotanovića. U određenom vremenu bili su im potrebni kao simboli, još za života postajali su “legende”, a u stvarnosti vrlo brzo odbačeni i bačeni na margine sjećanja.

 

Fatu Orlović godinama su koristili bh. političari kao simbol, a znamo da simboli uvijek nose mogućnost različitog tumačenja. Problem je samo što nana Fata nikada nije, kao Alija Sirotanović svojevremeno, zatražila da joj sagrade još veću crkvu, i što nikako ne pristaje da se vrati u anonimnost dok crkva ne bude uklonjenja. A to već sve političare nervira, bošnjačke posebno.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.