Stipendija u ZDK nema, more bit bidne, ali sada nema

Ne nazire se datum isplate stipendija za studente sa područja ZDK

8.12.2014. 21:09 0

Situacija u ZDK je katastrofalna, a to potvrđuje i današnji sastanak predstavnika Unije studenata zeničkog Univerziteta sa premijerom Munibom Husejnagićem i ministrima Nedžadom Lokmićem i Mirkom Trifunovićem koji studentima nisu mogli dati odgovore na pitanja kada se očekuje isplata njihovih regularnim putem dobijenih stipendija.

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak na kome je premijer Munib Husejnagić zajedno sa resornim ministrima Mirkom Trifunovićem (obrazovanje) i Nedžadom Lokmićem (boračka pitanja) razgovarao sa predstavnicima Unije studenata zeničkog Univerziteta.

 

Dino Tihić, predsjednik, Nuraga Galamić, potpredsjednik i Kenan Varda, sekretar Unije studenata UNZE željeli su znati odgovore na pitanja vezana za dinamiku isplate kako stipendija koje obezbjeđuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta tako i stipendija koje se plasiraju putem Ministarstva za boračka pitanja. Pored toga, tokom sastanka razgovaralo se i o kriterijima za dobijanje stipendija te o budućem načinu finansiranja ove studentske asocijacije.

 

Ministri Trifunović i Lokmić kazali su ovom prilikom da su ova dva ministarstva odradila svoj dio posla i nalozi za isplate stipendija su poslati Ministarstvu finansija. Ovu informaciju za naš portal potvrdio je i pomoćnik ministra obrazovanja Željko Bodul koji je u izjavi za naš portal kazao: "Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je tokom prošle sedmice izdalo nalog Ministarstvu finansija za isplatu četvrte rate stipendija, time su sva pitanja oko isplata dalje u nadležnosti Ministarstva finansija."

 

Naš portal pokušao je stupiti u kontakt sa resornim ministarstvom finansija, međutim neuspješno. 

 

Premijer Husejnagić kazao je na današnjem sastanku da s obzirom na otežani priliv sredstava u budžet, u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći tačno kojeg datuma će biti isplaćene stipendije. No, isplata boračkih stipendija kao i naknada majkama – porodiljama su prioriteti u narednim danima.

 

Ovisno od priliva sredstava u budžet u ovom mjesecu ovisit će i dinamika isplata ne samo ovih kategorija već i isplate plaća i svih ostalih obaveza koje se po zakonu moraju isplatiti u ovom mjesecu.

 

Kako je dalje pojasnio premijer Husejnagić, za decembar mjesec ukupne potrebe su 25 miliona KM, a očekivani priliv je između 17 i 18 miliona KM. Očekuje se također i dovršetak procedure kreditnog zaduživanja Kantona i dobijanja sredstava iz ovog izvora, pa će i od toga ovisiti dinamika svih isplata planiranih za decembar 2014. godine.

 

Odlazeći Premijer, baš kao i odlazeći resorni ministri nisu dali odgovore studentima na pitanja o rokovima isplata njihovih regularno dobijenih stipendija pa se i iz toga da tumačit odnos odlazeće Vlade ZDK prema studentima i mladim ljudima ovog kantona. Važno je još napomenuti da je prva i zadnja rata boračkih i stipendija koje se plasiraju putem Ministarstva obrazovanja bila nekoliko dana pred Opće Izbore 2014. godine.

 

  

 
 
 
 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.