Nestručno postavljeni spojleri vozače mogu odvesti u smrt

2.04.2014. 12:40 0

Nestručno postavljeni spojleri na putničkim automobilima mogu biti velika opasnost i čest su uzročnik teških saobraćajnih nesreća, upozorava u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mirzet Hodžić, inžinjer mašinstva i stručnjak za automobile. On smatra da tu ima mjesta i za intervenciju policije.

Spojleri se negativno odražavaju na automobil, prije svega povećavaju potrošnju goriva, ali i vozilo čine nestabilnim, što može uzrokovati prevrtanje vozila naročito u krivinama – kaže Hodžić.

 

Nažalost, na bh. cestama, kaže on, sve je više automobila čiji je fabrički izgled bitno promijenjen. Tako nešto, smatra, policija bi trebala sankcionisati. Spojleri koje možemo vidjeti na sportskim automobilima, ili formulama, nešto su drugo, dodaje.

 

Spojleri na sportskim automobilima ili formulama imaju svoju ulogu. Koriste se da bi se automobil usmjerili u željenom smjeru. Naprimjer, određene vrste spojlera se postavljaju na sportska vozila da bi vozilo bolje prijanjalo uz podlogu. To je praktično neophodno kod automobila koji postižu velike brzine. To im daje stabilnost – objašnjava Hodžić.

 

Ali, kaže on, spojleri nemaju takvu ulogu ako ih na putničke automobile postavljaju nestručne osobe, samoinicijativno i bez preciznih proračuna.

 

Nije rijedak slučaj da se automobili sa nestručno postavljenjim spojlerima prevrnu tamo gdje se obični automobil nikada ne bi prevrnuo. To se dešava upravo zbog tih spojlera koji su postavljeni na način kako to nije dozvoljeno. Estetika ponekad može koštati i glave – upozorava Hodžić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.