Novi prebačaji plana u Rudniku uglja ''Gračanica'': Maglajski Natron-Hayat jedan od najvećih kupaca

21.12.2016. 16:51 0

Na prigodan način 21. decembar, Dan rudara, obilježen je i u Zavisnom društvu Rudnik uglja ''Gračanica'' Gornji Vakuf/Uskoplje.

U krugu preduzeća jučer je za sve uposlene organiziran zajednički ručak i svečanost na kojoj su, tradicionalno, rudari za svoj trud u 2016. nagrađeni prigodnim novčanim iznosom.

Uz čestitke za 21. decembar, upućene od  rukovodstva Rudnika, pohvaljen je njihov dosadašnji angažman, uz želje da nastave nizati dobre rezultate  i tokom naredne godine.

Ovom prilikom, istaknuto je da su ovogodišnji planovi u svim segmentima rada prebačeni, iako je do kraja 2016. ostalo još deset dana.

- Plan otkrivke prebačen je za 24,97, proizvodnja uglja za 20,63, a prodaja uglja za 19, 82 posto, kazao je direktor Rudnika uglja „Gračanica“ Salih Muftić.

Po njegovim riječima, najveći kupac „crnog zlata“ iz Gračanice bila je  „Elektroprivreda BiH“, termoelektrane „Kakanj“ i „Tuzla“, i  preduzeće „Natron-Hayat“ iz Maglaja.

Muftić ističe da u skorijoj budućnosti Rudnik uglja „Gračanica“ planira, u saradnji s općinskim vlastima, staviti u funkciju nekoliko zamjenskih kapaciteta.

- Stare, dotrajale mašine zamijenit ćemo novima, iako su na tom planu proteklih mjeseci učinjeni značajni potezi. Nabavili smo dva teretna vozila, greder „terex TG 250“ , utovarivač „volvo 180 H“, i mašinu tipa „kombinirka“, naglasio je.

Dodaje da Rudnik uglja „Gračanica“ broji više od 200 radnika od kojih je 19 zaposleno u ovoj godini, te da su u planu nova zapošljavanja u 2017.

- U zasluženu penziju ispratit ćamo 15 naših rudara, kojima želimo da u dobrom zdravlju i veselju provode penzionerske dane, zaključio je Muftić.

Danas je u Rudniku uglja „Gračanica“ neradni dan.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.