Novine u Zakonu: Ako je suvozač pijan, vozač plaća 30 KM kazne

23.02.2014. 23:19 0

Kompletiran je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, koji uskoro treba ići na usvajanje.

Neke od novina u Zakonu su i ograničenje kretanja kroz naseljena mjesta na 50 kilometara na sat umjesto dosadašnjih 60, te kažnjavanje vozača sa 30 KM ukoliko se na prednjem sjedištu nalazi osoba pod uticajem alkohola, opojnih droga ili dijete mlađe od 12 godina.

 

Korištenje mobitela
Novim promjenama biti će onemogućeno i korištenje uređaja za ometanje uređaja koji mjere brzinu kretanja. Nacrtom je precizirana i zabrana korištenja mobitela u vožnji pa se ona više ne odnosi na vozače policijskih vozila, hitne pomoći i vatrogasne službe, ali samo prilikom izvršavanja poslova. 

 

"Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije koristiti mobilni telefon niti imati slušalice. Propisuje se i zabrana audio, odnosno video uređaja, na način da oni ometaju ili odvraćaju pažnju vozača", piše u dokumentu. 

 

Ukoliko vozači u prve dvije godine skupe četiri kaznena boda, vozačka dozvola će im biti oduzeta i poništena. Vozači početnici prve dvije godine neće smjeti upravljati automobilom od 24 do 5 sati.

 

Bez slušalica
U zakonu će biti jasnije propisano i ono što ne smije raditi vozač bicikla i motocikla da ne bi bila ugrožena stabilnost vozila i da se ne bi ometali drugi sudionici u prometu. Tako vozači ne smiju ispuštati upravljač iz ruku, sklanjati noge s pedala, pridržavati se za drugo vozilo ili upotrebljavati na oba uha slušalice za audio uređaje.

 

Trepćuće zeleno svjetlo
Izmjene predviđaju i da pri projektiranju novih ili reprogramiranju postojećih semafora obavezno treba ugraditi zeleno trepćuće svjetlo, kao najavu prestanka slobodnog prolaza. Propisana je i ugradnja dodatnog signala, odnosno strelice, u slučaju zaštićene zelene faze, za vozila koja skreću ulijevo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.