Novo poskupljenje duhana od 1. avgusta!

6.07.2014. 17:05 0

Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je definisan novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, počinju se primjenjivati u Bosni i Hercegovini od 1. augusta ove godine, javlja Fena.

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH navode da to predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji.

 

Navedenim izmjenama zakona predviđen je, između ostalog, i drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duvan za pušenje. Propisano je da će akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg.

 

Iz UIO preciziraju da su poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom duvanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje, dužni na dan početka primjene ovog zakona tj. 1.augusta 2014. godine, popisati zalihe ovih duvanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UIO u roku od sedam dana tj. do 8. augusta 2014. godine.

 

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom duvanskih prerađevina dužni su takođe UIO prijaviti nove maloprodajne cijene u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, tj. do 8.augusta 2014.godine, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

 

Sve osobe koje se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje dužne su na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunati akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

 

"Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta" naglašavaju iz UIO BiH.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.