faktor.ba
vijesti bih 1197

Obnova nakon poplava: Zavidovićani će opet prelaziti preko Duge

2.04.2015. 22:04 0

Prošlogodišnje majske poplave u našoj zemlji mnogima su ostale duboko urezane u sjećanje. Osim što je više osoba smrtno stradalo, mnogi su ostali bez svojih domova i imovine.

Iako je prošlo više od deset mjeseci, razorna moć tih majskih poplava i danas je vidljiva širom BiH. Pješački most Duga u Zavidovićima nabujala rijeka Bosna je urušila i odnijela. No, žitelji ovog grada uskoro će opet moći prelaziti preko Duge, piše faktor.ba.

 

Naime, u okviru Programa hitnog oporavka od poplava koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Općina Zavidovići je aplicirala sa dva projekta koji se odnose na izgradnju pješačkog mosta Duga te izgradnju čeličnog mosta Dolina – Alići.

 

– Za projekte kojima smo aplicirali odobreno je 750.000 KM. Ovo je izuzetno lijepa vijest za sve Zavidovićane, a uskoro od nadležnih iz Ministarstva očekujemo izradu projektne dokumentacije – kazala je u razgovoru za Faktor.ba pomoćnica načelnika Džeraldina Miličević.

 

Svi troškove vezani za projektiranje, koordinaciju i nadzor izgradnje uključeni su u ranije spomenuti iznos, a sve projekte finasira Svjetska banka.

 

Načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević je prije apliciranja održao sastanak sa inženjerima arhitekture koji su su usaglasili i dali prijedlog izrade mosta.

 

– Izvjesno je da će naš idejni projekt izrade Duge biti identičan onom kojeg smo predložili. Vjerovatno će realizacija biti nešto sporija s obzirom na to da su mnogi projekti odobreni i za druge općine, no mi očekujemo uskoro više aktivnosti kada je riječ o naša dva projekta – zaključila je sagovornica za faktor.ba. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.