Akcenat na mlađe vozače

Od petka do ponedjeljka pojačana kontrola saobraćaja

11.04.2014. 12:53 0

Od strane Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti saobraćaja kontinuirano se vrši analiza i prati procjena u oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno kada su u pitanju podaci koji se odnose na broj saobraćajnih nezgoda, posljedice, vrijeme kada se najčešće čine prekršaji i ugrožava bezbjednost saobraćaja, te starosnu dob učesnika koji čine prekršaje i učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Izvršenom analizom dnevnih aktivnosti policijskih službenika, utvrđeno je da je nastavljena pojava činjenja prekršaja od strane mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi, što rezultira nastajanjem saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Činjenje prekršaja se ogleda u tome da vozači mlađe starosne dobi upravljaju vozilima:

  • pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava,
  • brzinom većom od dozvoljene,
  • koriste mobilni telefon za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,
  • ne koriste sigurnosni pojas za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,
  • preticanjem ispred vrha prevoja ili u krivini gdje je preglednost puta nedovoljna i mjestima gdje je to saobraćajnim znakom zabranjeno,
  • neprilagođenom brzinom kretanja vozila osobinama i stanju puta, smanjenjem brzine kretanja što predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja i naglim povećanjem brzine kretanja tako da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe usljed proklizavanja pogonskih točkova.

 

Vozači-početnici najčešće čine prekršaje tako što upravljaju vozilima:

  • prije isteka dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole voze većom brzinom od propisane;
  • poslije 23,00 sata, bez prisustva suvozača starijeg od 25 godina, koji posjeduje vozačku dozvolu i nema smetnji sukladno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH;
  • bez znaka "P" na vozilu prije isteka dvije godine.

 

Na osnovu navedenog, u vremenskom periodu od 11.04.2014. godine (petak), od 20,00 sati, do 14.04.2014. godine (ponedjeljak), do 06,00 sati, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će na svim putevima na području Kantona vršiti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema mladim vozačima i vozačima-početnicima za koje se utvrdi da su počinili prekršaje iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz pomenutog zakona.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom apeluje na sve vozače da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.