maglajinfo.com
vijesti bih 1181

Novo povećanje najnižih penzija

Odluka Vlade FBiH: Najniže penzije povećane na 348 KM

24.05.2018. 13:05 0

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto, počev od obračuna penzija za maj 2018. godine. Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovu odluku Vlada je donijela nakon što se upoznala sa informacijom o finansijskom stanju u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje od 23.5.2018. godine.

Kako je navedeno, finansijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Naime, isplate penzija su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine.

I pored povećanja penzija u martu i aprilu ove godine, te po tom osnovu povećanih troškova njihove isplate, ostvareni su pozitivni rezultati poslovanja.

Na povoljnu finansijsku situaciju u FZ PIO/MIO svakako je najznačajniji uticaj imalo povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 miliona KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

U skladu s članom 81. Zakona PIO/MIO, postoji mogućnost za vanredno usklađivanje najnižih penzija, najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda. Na osnovu saopštenja Federalnog zavoda za statistiku od 30.3.2018. godine, procjena rasta realnog BDP-a za 2017. godinu iznosi 3,1 posto.

Finansijski efekti u slučaju vanrednog usklađivanja najnižih penzija za 3,1 posto će iznositi 14.870.856 KM u 2018. godini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

- Sukladno članu 81. stav 3 Zakonu o PIO-u Federalni zavod je dostavio informaciju Ministarstvu i Vladi da su ekonomske okolnosti i finansijska situacija Federalnog zavoda takva da je nastavljen rast prihoda, da se ostvaruje tekući suficit i da su stvoreni uvjeti za povećenje minimalnih penzija sukladno Zakonu. A u Zakonu PIO-u piše do procenta porasta realnog BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) koji je u 2017. rastao za 3,1 posto, tako da će i minimalne penzije biti povećane sa 337,6 KM na 348 KM. I to povećanje će se primijeniti već za majsku penziju koja će biti 5. juna. Tu odluku donijela je Vlada FBiH na današnjoj sjednici - rekao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH.

Povećanje se odnosi na 177.771 penzionera.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.