Sehur

Iftar

Vaktija 1441/2020.
AA/maglajinfo.com
vijesti bih 191

Koalicija za zaštitu rijeka BiH:

Odustajanje od koncesija za male hidroelektrane u ZDK veliki korak naprijed

27.02.2021. 12:00 0

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona odustalo je od postupka dodjele koncesije za MHE ''Očevlja 1'' na području opštine Vareš.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odustalo je od postupka dodjele koncesije za malu hidroelektranu (MHE) "Očevlja 1", na rijeci Očevlji, na području opštine Vareš, saopšteno je iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je do toga došlo na osnovu zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao prošle godine u junu. Kako se navodi, odluka ministarstva ZDK "predstavlja veliki pomak i daje nadu da pojedine institucije ipak rade svoj posao na pravi način i u interesu građana".

"Nadamo se da će se ta praksa u FBiH nastaviti, ali i da će se na teritoriji Republike Srpske početi poštovati i sprovoditi zahtjevi iz Deklaracije o zaštiti rijeka RS-a koja je jednoglasno usvojena u Narodnoj skupštini prošle sedmice. Usvajanje deklaracije predstavlja političku volju i osnov su za još veći pritisak ka nadležnima kako bi se izmjenilo zakonodavstvo u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštitile rijeke", izjavila je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Iz Arhus centra u BiH pozdravljaju navedene odluke ministarstava te se nadaju da će se i ostali kantoni u FBiH ugledati na pomenute pozitivne primjere.

"U vremenu kada većina kantona nažalost ne poštuje zaključak Parlamenta, za šta je najbolji primjer Srednje-bosanski kanton (SBK) koji trenutno provodi procedure javnih rasprava za izmjene Prostornog plana 2005.-2025. kojim je planirana izgradnja 38 novih MHE, ipak imamo i svijetle primjere poštivanja odluka zakonodavnog tijela kao što je slučaj sa ZDK i Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Nadamo se da će i ostali kantoni u Federaciji nastaviti donositi odluke uvažavajući Zaključak zakonodavnog tijela FBiH, i time spriječiti devastaciju rijeka naše domovine”, izjavila je Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Arhus centra.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH navode i da je pozitivan primjer HNK-a jer je krajem januara Skupština HNK-a tražila je od Vlade preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 na lokalitetu Bunskih kanala jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode, kao i ostalih koncesija za izgradnju MHE koje nisu realizovane u predviđenim rokovima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.