FENA
vijesti bih 983

Olakšan pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine

23.01.2016. 18:22 0

Od 1.1.2016. godine SR Njemačka je ublažila zakonske uslove za pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine, a od početka ove godine zaposlenju u Njemačkoj se mogu nadati ne samo oni čija su zanimanja na listi deficitarnih, nego i svi oni koji pronađu poslodavca spremnog da ih zaposli.

“Osnovna novina u “olakšanom pristupu” jeste što sada šansu za apiciranje za dobivanje radne dozvole imaju i one osobe čija se zanimanja ne nalaze na listi deficitarnih zanimanja u SR Njemačkoj. Dosad to nije bilo moguće, iako i sada postoje “ograde” pa će tako takvi radnici iz BiH moći dobiti radnu dozvolu samo ukoliko već nema kandidata sa istim kvalifikacijama, a da su državljani EU ili država sa neograničenim pristupom tržištu rada EU (Island, Norveška, Švicarska…) “, izjavio je za Fenu stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Napomenuo je da će radnicima i sada trebati ponuda poslodavca za zaposlenje.

“Također, novina je što sada radnici mogu aplicirati za boravak u Njemačkoj u trajanju od šest mjeseci, u svrhu traženja posla, pod uslovom da se nalaze na listi ključnih zanimanja, a da nemaju poslodavca”, naveo je Pupić.

Uslov za to je da imaju finansijske mogućnosti za boravak u Njemačkoj u tom periodu.

Što se tiče broja posredovanja za Njemačku, naveo je Pupić, tokom 2015. godine 870 osoba je otišlo na rad u ovu državu putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Svi su otišli da rade kao njegovatelji, a drugog posredovanja u Njemačku nisu imali.

“Trenutno su u Njemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku (od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara do njegovatelja), za IT sektor i programiranje – inžinjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prijevoza, transporta i slično”, kazao je je Pupić.

Savezna agencija za rad SR Njemačke izradila je brošuru “Život i rad u Njemačkoj” u kojoj su detaljno date informacije o dozvoli za boravak, uslovima i procesima za državljanke i državljane iz Bosne i Hercegovine.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.