FENA
vijesti bih 383

Opredijeljenost za očuvanje sektora jagodičastog voća

28.07.2017. 14:30 0

Stav Udruženja jeste da ukupna cijena maline bude između 2,30 KM/kg do 2,50 KM/kg zajedno sa poticajima države i paušalnom naknadom.

Kako je sektor malinarstva u ovoj godini suočen sa velikim problemima, na  sjednici UO Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća iskazan je jedinstven stav i potpuna opredjeljenost članova za očuvanje sektora jagodičastog voća, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

U prethodnim godinama malina nije bila dovoljno prepoznata u sistemu državnih poticaja i podrške, ali Udruženje se uspjelo izboriti za izmjenu ove stavke, što je i potvrđeno na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen zaključak da se u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća (maline) Federalna vlada, vlade kantona, gradovi i općine obavezuju  da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline). S tim u vezi urađena je i priprema za poticajna sredstva za naredne godine, navode iz Udruženja i traže od državnih institucija da u ovoj ključnoj godini opstanka sektora reagiraju.

Također, sve članice su dobile uputu da prilikom definisanja cijene pomjere granice visine cijene na maksimalan iznos koji mogu platiti. Stav Udruženja jeste da ukupna cijena maline bude između 2,30 KM/kg do 2,50 KM/kg zajedno sa poticajima države i paušalnom naknadom.

Iz Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća smatraju da je ovaj prijedlog cijene dovoljan da sektor opstane u ovoj izrazito teškoj godini koja je pogodila sve učesnike lanca od  proizvođača do otkupljivača i izvoznika maline. U zadnjem vremenu, mnogo je dezinformacija plasirano o visini cijena na inostranom tržištu, te iz Udruženja savjetuju proizvođačima da ne nasjedaju na dezinformacije, a kako bi se riješili svih nedoumica daju mogućnost proizvođačima da kod svojih otkupljivača mogu provjeriti stvarne izvozne fakture cijena.

U zajedničkom interesu učesnika lanca sektora malinarstva iz Udruženja apeliraju na državne institucije svih nivoa da pomognu ovaj sektor, jer bez takve pomoći ovaj sektor neće moći preživjeti i opstati. Zajedničkim snagama i voljom možemo prebroditi ovu godinu i kvalitetno se pripremiti za narednu godinu. Udruženje se stavlja na raspolaganje za svaki vid pomoći i saradnje, navodi se u saopćenju Privredne komore FBiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.