Osiguran plasman za oko 90 posto ovogodišnjeg uroda maline u BiH

25.04.2017. 21:53 0

Godišnja konferencija proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća održava se danas na Ilidži pod motom ''Ima li još vremena za bh. malinu'', u organizaciji Caritasa Švicarske, USAID/Sweeden Farma 2 projekta i Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Savjetnik za proizvodnju jagodičastog voća Caritasa Švicarske Dževad Lavić izjavio je za Fenu da je cilj konferencije otvoriti dijalog proizvođača i otkupljivača kako bi im bilo jasnije da jedni bez drugih ne mogu, te da bi bila iznađena što bolja rješenja za tu oblast.

- U okviru konferencije bit će održan okrugli stol na kojem će biti usvojeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim ministarstvima s prijedlozima za pomoć bh. poljoprivrednim proizvođačima u vezi s nastalim štetama - rekao je Lavić.

Dodao je da im je namjera stabilizirati cijene, odnosno pronaći bolje šanse za bh. poljoprivrednike u oblasti jagodičastog voća. Lavić je naglasio da je ove godine plasman za oko 90 posto uroda maline u BiH riješen.

- BiH proizvodi dovoljne količine maline te se treba fokusirati na metodologiju uzgoja kako bi na tržištu ostali dominantni o pitanju kvaliteta - pojasnio je Lavić.

Smatra da neće biti problema s plasmanom maline jer s povećanjem broja proizvođača raste i broj otkupljivača.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.