Nakon poplava

Osmanović: Više od 1.300 domaćinstava dobilo je građevinski materijal

2.11.2014. 20:51 0

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo je 6,8 miliona KM za obnovu stambenih objekata nakon majskih poplava, a više od 1.300 domaćinstava dobilo je građevinski materijal čija šteta je bila od tri do šest hiljada KM, kazao je ministar Adil Osmanović za bh. novinsku agenciju Patria.

On je kazao da je Krizni štab formiran nakon poplava snimio situaciju na terenu kod povratničke populacije u RS i FBiH zajedno sa inženjerima pet privrednih subjekata.

 

- Mi smo za dva mjeseca snimili više od 1.300 stambenih objekata u Doboju, Maglaju, Žepču, Sanskom Mostu, Prijedoru, Bijeljini, Modriči, Vukosavlju, Zvorniku... Krenuli smo sa isporukom građevinskog materijala. Pošto nismo imali dovoljno finansijskih sredstava, onda smo pozvali nevladine organizacije da nam se pridruže i značajan broj njih je pristao da zajedno radimo i sufinansiraju projekat. Cilje je bio da do zime pomognemo ljudima da imaju uslove stanovanja u svojim objektima – kazao je Osmanović.

 

Zahtjevi za pomoć još uvijek prostižu, a ovo Ministarstvo potpisalo je sporazum sa Fondom solidarnosti FBiH koji im je pomogao s finansiranjem kupovine građevinskog materijala (keramika, stolarija, podovi).

 

- U Žepču se radi projekat izgradnje 10 kuća sa Islamskom zajednicom u BiH po sistemu „ključ u ruke“. Ima još puno posla i država se treba više uključiti – istakao je ministar Osmanović.

 

On je pojasnio i o kakvim projektima je razgovarano sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata prije nekoliko dana. Uzvratna posjeta planirana je do kraja godine, kako bi se već naredne godine krenulo s tim projektima.

 

- Prezentirali smo projekte koji su pokrenuti 2011. godine, a odnose se na ekonomsko jačanje povratničke populacije. Povratnička populacija vrlo teško dolazi do zaposlenja, posebno u RS i javnim institucijama. Nama je cilj da se više upošljavaju  povratnici i da potaknemo privrednike iz FBiH da značajnije investiraju u entitet RS i daju prednost pri zapošljavanju povratnicima i mlađoj populaciji – kazao je Osmanović koji je upozorio da postoji opasnost da mlađa i sposobna populacija povratnika iz RS zaposlenje potraži izvan BiH.


- Obaveza FBiH je da napravi specijalne veze u RS i da se pomogne ovoj populaciji – naglasio je Osmanović.

 

Projekti kroz koje bi se pomoglo ovoj populaciji su:

- poljoprivreda (dodjela mehanizacije, plastenici, zasadi jagodičastog voća),
- uzgoj pilećeg mesa (izgradnja objekata za uzgoj brojlera)
- uzgoj crvenog mesa (tov junadi)

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.