Otvoren Javni konkurs za prijem mladih oficira u Oružane snage BiH

10.09.2015. 19:29 0

U sklopu projekta ''Prijema mladih oficira u Oružane snage BiH'' danas je raspisan javni konkurs za prijem kandidata iz civilstva u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OSBiH, koji će biti otvoren 28 dana od dana objavljivanja.

Naime, u odbrambenim strukturama BiH donesena je Odluka o odabiru 57 oficira, odnosno najuspješnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, od ukupnog broja kanditata koji će u sklopu treće generacije aplicirati za prijem u oficirski kor OSBiH.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o ovom za OSBiH iznimno značajnom projektu govorili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse generalmajor Senad Mašović.

Istaknuli su značaj kadrovskog zanavljanja, podmlađivanja i jačanja OSBiH putem spomenutog projekta.

Rečeno je da se radi o transparentnom procesu koji u prvi plan stavlja mlade lidere/oficire koji će se moći uspješno nositi s budućim izazovima u sklopu Misije OSBiH u BiH, ali i izvan zemlje - u sklopu mirovnih misija.

Uz očekivanje da će se na javni konkurs odazvati veliki broj mladih ljudi iz BiH, konstatirano je da je služenje u sklopu OSBiH privilegija i čast, te prilika za punu profesionalnu afirmaciju.

Dužnosnici MO i OSBiH iskazali su zahvalnost Vladi UK-a, odnosno Ambasadi Velike Britanije u BiH - Uredu vojnog atašea, za potporu ovom projektu koji je iniciran prije tri godine kao pilot-projekt pod nazivom "Osnovna obuka oficira", a čijoj su uspješnoj realizaciji doprinijeli NATO-štab Sarajevo i Komanda EUFOR-a.

O vlastitim dojmovima i iskustvu u vezi s prijemom u profesionalnu vojnu službu, odnosno oficirski kor OSBiH, govorili su potporučnici Aldijana Ratković i Igor Emkić, ocijenivši veoma izazovnim proces odabira kandidata.

Kako su kazali, od nešto više od 600 prijavljenih u sklopu ranijeg konkursa samo je 30-ak kandidata prošlo prvu fazu testiranja, nakon čega je uslijedila obuka.

Testiranje kandidata podrazumijeva rigorozan i zahtjevan proces selekcije, odnosno provjere psihofizičkih i intelektualnih sposobnosti, rečeno je, uz napomenu da ovaj model odabira i obuke za mlade oficire OSBiH svima pruža jednake šanse i mogućnosti.

Inače, u sklopu prethodne dvije generacije za profesionalnu vojnu službu, odnosno u oficirski kor OSBiH, odabrana su  43 kandidata.

Prezentaciji, upriličenoj u povodu raspisivanja novog javnog konkursa za prijem mladih oficira OSBiH, prisustvovali su, među ostalim, ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson i pukovnik Rob Tomlinson, britanski vojni ataše u BiH.

Više informacija možete dobiti klikom na: Javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (Konkurs ostaje otvoren 28 dana od dana objavljivanja)

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.