PAŽNJA: Avionsko zaprašivanje počinje 2. juna

1.06.2014. 00:38 0

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je saopćenje Općinskom štabu Civilne zaštite Maglaj da će se od 02.06.2014. godine početi sa avionskim zaprašivanjem rizičnih područja protiv komaraca.

Zaprašivanje (dezinsekcija) se vrši jer je moguća pojava komaraca koji prenose opasne zarazne bolesti u područjima koja su bila zahvaćena poplavama, a to su doline rijeka Bosne, Krivaje i Usore. U ovisnosti od vremenskih prilika, zaprašivanje će se odvijati narednih par dana.

 

U cilju očuvanja zdravlja ljudi i životinja potrebno je obavjestiti stanovništvo, a naročito osobe sa hroničnim respiratornim oboljenjima i drugim disajnim tegobama da se sklone u zatvorene prostore (stanove i kuće), zatim sklonuti domaće životinje i hranu od direktnog uticaja sredstava koja će se raspršivati avionom.

 

Također treba obezbjediti pčele i pčelinjake od direktnog izlaganja sredstvima koja će se upotrijebiti.

 

Neophodno je obavjestiti stanovništvo da u vrijeme zaprašivanja borave unutar kuća, te da predhodno, na kraće vrijeme, sklone sve životinje, hranu i ostale potrepštine.

 

Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštiti prlikom zaprašivanja potrebno je dobro oprati prije upotrebe, kako bi se izbjegli mogući neželjeni uticaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

 

Detaljnije informacije o tačnom vremenu postupka zaprašivanja bit će saopćene građanima u narednom periodu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.