Peta dužnost muslimana: Iz BiH ove godine na hadž putuje 1.411 hadžija

10.09.2014. 13:41 0

Iz Bosne i Hercegovine na hadž ove godine će otputovati 1.411 budućih hadžija, što je za 25 osoba više nego prošle godine, potvrdi je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nezim ef. Halilović, šef ureda za hadž Islamske zajednice u BiH.

Prošle godine iz BiH su na hadž otputovale 1.133 hadžije, a godinu ranije bilo ih je 1.386. Ovogodišnji reisu-l-hudžadž je bivši banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

 

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uslove za to. Hadž znači posjeta Kabi, svetom mjestu u Meki, radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka'be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme (u mjesecima hadža: po islamskom kalendaru to su mjeseci ševal, zu-l-ka'det i zu-l-hidžet).

 

Obavljanje hadža relativno je otežano muslimanima iz Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta koji su udaljeni od arapskog poluotoka, jer odlazak u sveti grad Meku za njih predstavlja određeno finansijsko opterećenje.

 

Ipak, za istinske vjernike to ne može biti prepreka.

 

Odlazak na hadž u Bosni i Hercegovini oduvijek je bio izuzetno važan događaj ne samo za budućeg hadžiju i njegovu porodicu, već za cijelu mahalu iz koje hadžija potječe.

Tako, u Bosni i Hercegovini je običaj da se porodica budućeg hadže danima sprema za ovaj trenutak; rodbinu, komšije i prijatelji pozivaju na zajedničke dove (molitve), ručkove, sijela... Komšije i rodbina hadžiju dariva novcem pred njegov polazak u Meku, a hadžija po povratku njih dariva poklonima koje je kupio tokom boravka u Meki.

 

To su najčešće marame za žene, razni mirisi, misvak – tradicionalno sredstvo za čišćenje zuba koje je koristio i vjerovjesnik islama Muhammed a.s., tespihi i sl., piše NAP.

 

Hadžije koje putuju avionom iz Bosne i Hercegovine ove godine polaze 20., 21., i 22. septembra, a u zemlju se vraćaju 8. 9. i 10. oktobra. Hadžije koje će putovati autobusom iz Bosne i Hercegovine, polaze 15. septembra, prenosi NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.