Plenum građana ZDK od Vlade traži da radi džaba do narednih izbora

13.02.2014. 20:10 0

U Zenici je danas održan prvi sastanak Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona koji je okupio oko 300 učesnika.

Sastanak Plenuma je prvobitno trebao biti održan u sali za sjednice Zeničko-dobojskog kantona, no zbog velikog interesovanja, sastanak je održan na platou ispred zgrade Vlade ZDK-a.


Građanima su izneseni zahtjevi koji će biti predati Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Prema riječima glasnogovornice odbora za formiranje Plenuma, Melihe Hodžić, sutra će se razmatrati bitna pitanja o daljem radu Plenuma građana ZDK.

 

"Sutra na kolegiju Skupštine ZDK trebamo izaći sa konkretnim prijedlozima. Vladu smo srušili, naš prijedlog koji su oni usvojili jest da Plenum građana Zenice djeluje sa Ustavom Bosne i Hercegovine, zakonima i aktuelnim propisima Federacije BiH, te shodno tome nema namjeru da ugrožava ustrojstvo Bosne i Hercegovine", kazala je Hodžić.

 

Plenum građana ZDK-a predložit će sutra Skupštini ZDK da imenuje novu vladu i mandatara koji će raditi volonterski do izbora nove vlade.

 

"Skupština Vlade ZDK imenovat će mandatara i novu vladu koja će do predstojećih izbora da radi na volonterskoj bazi, a mi ćemo nastaviti sa plenumom da građani formiraju svoje eksperte za svako resorno ministarstvo, koji će također volonterski raditi. Kada dođe do nove Vlade, tada možemo ići na pojedinačne zahtjeve", izjavila je Hodžić, te dodala: "Sada je nastala rupa u zakonu gdje nema niko potpisati isplate penzija i slične stvari. Da se ne bi desilo da narod poludi, Vlada mora raditi i mi ćemo tražiti do izbora da rade bez novčane naknade, a da li će Skupština usvojiti, ne znamo."

 

Sutra u 9 sati zakazan je kolegij Skupštine ZDK kada će biti poznato više informacija o rezultatima današnjeg skupa, a za 13 sati zakazani su novi mirni protesti.

 

Za one koji inače ne znaju šta je Plenum, to je skupština svih članova neke grupe. To je javni prostor za raspravu, bez zabrana i bez hijerarhije učesnika, na kojem se donose odluke. Plenum ima određenu strukturu rada. Svako ima pravo glasa, svako ima pravo na učešće. Svako ima jedan glas i to je prostor bez zabrane koji pripada svima.Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.