Sastanak u Vladi FBiH: Prioritet obnova stambenog fonda nakon poplava

4.09.2014. 12:48 0

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu počeo je zajednički sastanak Upravnog odbora i Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, kojem prisustvuju predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, te načelnici općina koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta - Zenice, Tuzle, Domaljevca-Šamca, Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Maglaja, Zavidovića, Kalesije, Orašja, Odžaka, Sapne i Banovića.

Cilj sastanka, kojem prisustvuju i delegacija UNDP-a u BiH na čelu s rezidentnim predstavnikom u BiH Yurijem Afanasievim, te šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin, jeste dogovor o koordinaciji i saradnji u obnovi stambenog fonda. 


To je, prema uvodnim riječima premijera Federacije BiH i predsjednika Upravnog odbora Fonda Nermina Nikšića, prioritetni zadatak, pri čemu ne treba zanemariti i druge štete pričinjene ovogodišnjim vremenskim nepogodama. 


Premijer Nikšić je prisutne upoznao s aktivnostima Vlade FBiH na saniranju šteta. Riječ je o donošenju seta zakona koji regulišu načine prikupljanja i distribuiranja pomoći, te uspostavljaju neophodan institucionalni okvir kako bi sredstva bila sakupljena i utrošena na potpuno transparentan način. 


Premijer je, također, istakao da je Federalna vlada, kroz dva rebalansa ovogodišnjeg Budžeta FBiH, izdvajanjima iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije”, te kroz druge odluke, već obezbijedila i ugroženim područjima uputila pomoć vrijednu 100.000.000 konvertibilnih maraka 


Predviđeno je da na početku današnjeg sastanka predstavnici Federalnog zavoda za geologiju i Agencije za vodno područje rijeke Save učesnike upoznaju s dosadašnjim i planiranim aktivnostima, te prijedlogom mjera koje treba poduzeti u cilju saniranja šteta i uspostavljanja sistemske zaštite od poplava, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.