maglajinfo.com
vijesti bih 656

Počinje isplata aprilske penzije u FBiH: Banke sutra od 9 do 13 sati rade samo s penzionerima

5.05.2020. 14:35 0

Penzioneri u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, mogu izvršiti promjenu načina isplate penzija, ukoliko za time imaju potrebu, obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirusa.

Penzioneri u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, mogu izvršiti promjenu načina isplate penzija, ukoliko za time imaju potrebu, obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirusa, saopćili su iz Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZPIO/MIO), javlja Anadolu Agency (AA).

- Da bi to realizirali potrebno je da popunite zahtjev, koji možete preuzeti klikom na linku na stranici FZPIO/MIO za isplatu penzije putem banke ili pošte. Popunjeni zahtjev možete dostaviti službama Federalnog zavoda MIO/PIO, putem pošte, fax-a ili e-maila. Takođe, popunjeni zahtjev moguće je predati i svojoj općinskoj organizaciji udruženja penzionera/umirovljenika FBiH ili općinskoj organizaciji međužupanijskog udruženja umirovljenika - poručili su penzionerima iz FZPIO/MIO.

Naglasili su da isplata penzija za mjesec april, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, počinje danas, 5. maja.

- Iznosi penzija ostaju na dosadašnjom nivou što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM - naglasili su iz FZPIO/MIO, dodavši:

- Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze koronavirusom, prilikom isplate penzija, sveo na najmanju moguću mjeru. U skladu s tim penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio. Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni zavod je dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom periodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionerima. Pozivamo penzionere, starije od 65 godina, da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate, te se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance - saopćeno je. 

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo BiH, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje penzija s bankovnih računa, istakli su iz FZPIO/MIO.

- Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac. Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se penzioneri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći. Prilikom isplate penzije, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i ličnu kartu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe. Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obaveza podizanja penijskih čekova do 31. maja - saopćili su iz FZPIO/MIO.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.