Historija

Podsjećanje: Velikosrpska agresija na BiH počela je napadom na Ravno 1. oktobra 1991. godine

1.10.2015. 12:58 0

Prvi napad agresorske JNA na teritorij Republike BiH dogodio se 1. oktobra 1991. godine. Jedinice bivše JNA i rezervisti iz Crne Gore su napali, opljačkali, zapalili i do temelja uništili sela, Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini, prenosi novinska agencija Patria.

VIDEO

Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.

Nakon uništenja ovih sela, zbog političke neorganiziranosti bosanskohercegovačkih političara, kao i vojne nespremnosti i neorganiziranosti, dolazilo je do nekorektnih izjava pojedinih političara, koje su unosile razdor i nesporazume u političkom vrhu tadašnje SR BiH.

Propagandnim djelovanjem JNA, mogle su se čak čuti i izjave pojedinih novinara da se Ravno i Hrasno uopće ne nalaze u BiH.

Ukupne snage JNA, od Prevlake do doline Neretve, činilo je između 11.000 i 13.000 vojnika užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa, te pripadnici 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu podršku avijacije, te više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.