Dodik svjedočio u Hagu: Za rat nisu krivi Srbi, nego Alija Izetbegović

7.12.2015. 18:10 0

Predsjednik RS Milorad Dodik dao je danas iskaz kao svjedok odbrane srpskog generala Ratka Mladića. Po njemu za rat u BiH nisu krivi Srbi.

VIDEO

Muslimani su htjeli nametnuti svoju volju i Srbima i Hrvatima i proglasiti nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Alija Izetbegović je prekršio princip konstitutivnosti i to je dovelo do rata.

Njegov potpis na Dejtonskom sporazumu također je sumnjiv jer on nije bio predsjednik BiH kako se lažno predstavljao - kazao je Milorad Dodik pred haaškim tribunalom gdje je danas svjedočio na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću optuženom za teške ratne zločine i genocid na prostoru BiH u periodu 1992. - 1995. godine. 

- On je uveo narod u rat i nastojao je ostvariti dominaciju Bošnjaka na cijeloj teritoriju BiH. Danas kao posljedicu imamo majorizaciju prije svega Hrvata u BiH i pokušaj da se to nametne Srbima - istaknuo je Dodik koji se u Haagu prisjetio početka rata. 

- Napetost u zemlji eskalirala je nakon što je formirana Stranka demokratske akcije (SDA) koja je promovirala radikalni islam. Kao odgovor na to Srbi su formirali SDS, a Hrvati HDZ BiH - naglasio je Dodik te dodao kako nikad nije postojao ni pismeni ni usmeni plan da se protjeraju Hrvati i Bošnjaci.

Predsjednik Republike Srpske je još rekao da su Srbi željeli da BiH ostane u Jugoslaviji, a Hrvati su podržavali nezavisnost Hrvatske vjerujući da će se jedan dio BiH pripojiti Hrvatskoj.

Milorad Dodik prije dvije godine svjedočio i u korist Radovana Karadžića, za kojeg je kazao da je "nevin".

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.