Pogledajte potresan video: Novinari razgovaraju sa logorašima logora Manjača 1992.

9.11.2014. 23:20 0

Logor Manjača je bio koncentracijski logor na planini Manjača u blizini Banje Luke, u kojem su vlasti i vojska Republike Srpske držale bošnjačke i hrvatske zatvorenike, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

VIDEO

A, da zločini, koji su počinjeni u ovom logoru ne bi pali u zaborav, Savez logoraša Bosne i Hercegovine će 15. novembar obilježiti kao dan sjećanja na zatvaranje ovog logora.

 

Logor Manjača je osnovala Jugoslovenska narodna armija (JNA) tokom agresije na Hrvatsku 1991. godine, kako bi zatvorila stotine hrvatskih ratnih zarobljenika. Kada je nakon toga 1992. započela srpska agresija i na Bosnu i Hercegovinu, bošnjački zatvorenici su ubrzo svojim brojem nadmašili hrvatske zatvorenike.

 

Logor je zatvoren krajem 1992. zbog međunarodnog pritiska, ali je opet na neko vrijeme otvoren 1995. godine.

 

Novinar Marko Jošilo posjetio je Manjaču 1992. godine. Potresan razgovor sa zatvorenicima i uslovima u kojim su živjeli, a koji su prenijeli i njemački mediji pogledajte u video prilogu. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.